De in Amsterdam gevestigde cryptobeurs Blockport gaat mogelijk een doorstart maken. Dat blijkt na berichtgeving van het bedrijf zelf. Mede-oprichter Sebastiaan Lichter maakte dat twee dagen geleden bekend in een blogpost en schrijft dat er een nieuwe partner is gevonden.

Although we’re not completely there yet, we think it’s finally time to share that we’ve found a great partner to launch our platform with and that the outlook is very promising.

Het lijkt erop dat de nieuwe partner niet uit de cryptocurrency-hoek komt. Onze verwacht is dat de nieuwe partner wel een financiële instelling is, die op dit moment ’traditionele’ beleggingsproducten aanbiedt, en haar dienstverlening wil uitbreiden.

The partner company is a bigger player with millions of users who is currently not active in the world of cryptocurrency. We’ll extend their current product line with our cryptocurrency investment platform. The partner company is a bigger player with millions of users who is currently not active in the world of cryptocurrency. We’ll extend their current product line with our cryptocurrency investment platform.

Het verhaal van Blockport

In 2018 haalde Blockport met een initial coin offering (ICO) een bedrag van vijftien miljoen euro op in de cryptovaluta ether (ETH). Al snel werd de cryptobeurs gezien als een nieuwe interessante startup die de ‘Coinbase van Europa’ moest worden. Een van de unieke eigenschappen van de exchange was de belofte van ‘social trading’, dit was ook de reden voor de eigen BPT token die gebruikt moest worden om van de verschillende diensten gebruik te kunnen maken.

BTP is an Ethereum powered ERC20 utility token that is consummate within the Blockport platform and gives access to multiple trading- and social functionalities. Blockport creates a micro economy where members can use BPT to follow or copy other members’ portfolios. Beginners can learn from experienced traders and experienced traders earn BPT in reward by sharing their strategies.

Het design van de Blockport interface ten tijde van de ICO.

Met miljoenen euro’s op zak had Blockport in alle rust haar platform kunnen uitbouwen, toch liep het anders. De eerste vermoedens dat Blockport in zwaar weer zat begonnen bij de aankondiging van een nieuwe geld ophaal ronde. Deze keer hield Blockport geen ICO, maar een Security Token Offering (STO).

Met deze nieuwe STO zouden investeerders voor hun EUR, USD, bitcoin of ether, Blockport Securities (BPS) ontvangen. De houder van een BPS zou een ‘economisch recht’ krijgen op de opbrengsten van de cryptobeurs (overigens zonder stemrecht). De dividendstructuur zag er als volgt uit:

BPS dividendstructuur.

De aankondiging van een STO was voor veel investeerders die meegedaan hadden aan de eerder ICO een verassing. Al snel kwam de geruchtenmolen op gang dat Blockport snel geld nodig had en niet meer beschikten over de miljoenen euro’s die ze met de ICO hadden opgehaald. In het verschenen faillissementsverslag blijken deze geruchten te kloppen. Hierin is te lezen dat van de vijftien miljoen euro, zo’n twee miljoen euro is omgezet naar euro’s (indien dit nodig was). De rest is verdampt met de koersdaling van de ether. Uit het faillissementsverslag:

Blockport heeft in het verleden met een Initial Coin Offering (ICO) een bedrag van EUR 15 miljoen aan de cryptocurrency “ether” opgehaald. Volgens een de bestuurders van Blockport geven de coins die zijn uitgegeven geen afdwingbare rechten aan de coin-houders. Het is het begrip van de curator dat het lastig is om ether om te zetten in euro’s en dat Blockport dit alleen heeft gedaan wanneer gelden nodig waren. De curator begrijpt dat er voor circa EUR 2 miljoen aan ether is omgezet in euro’s en dat het restant door de sterke schommelingen van ether is verdampt.

Hoewel het enorm lastig is de precieze inkomsten en uitgaven te berekenen, geeft de Investment Memorandum (IM) een aardige inkijk in de cijfers van het bedrijf. Wat opvalt zijn de kosten aan externe bureaus en consultants.

Blockport kostenoverzicht 2018.

De uiteindelijke ‘fout’ blijkt het niet direct omzetten van de ethers die bij de ICO zijn opgehaald. In mei van dit jaar bleek dat er ‘slechts’ 350.000 euro was opgehaald bij de STO, waarbij Blockport minstens 1 miljoen euro nodig had om door te kunnen gaan. Een van de oprichters van Blockport zei hierover het volgende:

Though very unfortunate, after one month of running our STO we did not reach the threshold amount of 1M Euro that we set as a softcap. All investors that participated in the STO will therefore receive their investment amount worth of Euro back, and the issuance of BPS tokens will not take place.

Een nieuwe start

Het lijkt er nu dus op dat Blockport in 2020 aan een nieuwe start gaat beginnen. De beloofde cryptobeurs is nooit live gegaan, maar een video op YouTube laat zien dat het platform hoogstwaarschijnlijk helemaal af is. Mogelijk dat de nieuwe partner van Blockport dus de exchange een goede kans kan geven.